tisdag 3 september 2013

Testa ostron... testa stereon...testosteron!

Alla författare ska skriva minst en trilogi. Jag är inte författare ännu, men kanske snart. Kanske till och med troligen eftersom jag jobbar på två bokprojekt. Eftersom ingen kan stoppa mig så kommer här min egen lilla minitrilogi på ämnet "Hormon i din närhet". För att jag snuddat vid ämnet i en del böcker i näringsläran och för att jag vill lära mig mer om kroppen. Och lära dig. Och även om dig naturligtvis. Min hormonella sammanfattning gör inga anspråk på att vara fullständig och jag tar upp det som jag tycker är spännande att bära med sig. Och bära med dig.
Nyttor i manskroppen vid normala nivåer.
Testosteron, aka manligt könshormon, som produceras i första hand i könscellerna hos både män och kvinnor har fundamental betydelse för mannens utveckling när det gäller könsorgan, hårväxt och muskeltillväxt bla. Det intressanta framåt är forskningen om hur med åldern minskande nivåer i kroppen som kompenseras av tillskott - medicinering - skull kunna bromsa vissa delar av åldrandet. Bland annat finns läkare som visat på förbättringar av minnesfunktioner, minskad fettansamling, bibehållen muskelmassa samt bibehållen sexuell förmåga. Intressanta frågeställningar som vi ska lära oss mer om!

Alla hormon kan naturligtvis användas fel. Testosteron främjar muskelmassa.
Glöm aldrig fuskaren Ben Johnsson... Jag föredrar att träna upp mina nivåer.
Man kan hjälpa kroppen att hålla igång testosteronproduktionen genom fysisk träning och god sömn. Att en ökad - bibehållen - testosteronnivå har visat sig minska cancer- och strokerisk låter ju också intressant. Jag gör vad jag kan. Har kommit in i en positiv trend med ett kortare - under timmen! - pass på morgonen som ger mig sådan djävulsk energi under förmiddagen. Huvudpasset ligger fortfarande på kvällen och ska variera mellan en och två timmar enligt planen just nu. Det blir en hel del och det är väl tur att jag är ensam. I och för sig så skulle väl den som väljer att bo ihop med mig göra det för att hon ser en vettig användning för all min energi. Tack för att du läser mig och utvecklas. Livet ska ätas rakt av, helst rått och just nu. I morgon kan nämligen vara en helt annan dag. Kram!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar